Maailman onnekkain epäonnisin mies?

Julkaistu: 26.07.2016

Lottovoitto ei ole koskaan mikään tavallinen juttu – mutta niidenkin joukosta voi löytyä erityisempiä tarinoita. Näiden voittajien onni vaikuttaisi olevan tähtiin kirjoitettu.

Kroatialaisen Frane Selakin tie lottomiljonääriksi on ehkä rosoisin, mitä on koskaan kuultu. Mies on nimittäin tullut kuuluisaksi onnettumuusalttiudestaan ja siitä, miten hän on pystynyt huijaamaan kuolemaa kerta toisensa jälkeen.
Ihan jokaisella meistä ei ole tällaisia selviytymistarinoita kerrottavanaan.
Kaikki alkoi tammikuussa 1962, kun Selak matkusti junalla Sarajevosta Dubrovnikiin. Matka päättyi silloin puoliväliin junan suistuttua raiteilta jäiseen jokeen. Yhteensä 17 ihmistä menetti traagisesti henkensä, Selak selvisi onnettomuudesta mustelmilla.
Heti seuraavana vuonna Selak oli lentämässä ystävänsä luo Riikaan, kun lentokoneesta irtosi ovi vain hetki nousun jälkeen. Paine oli niin kova, että se irroitti Selakin penkistään ja paiskasi hänet ulos koneesta. Tälläkin kertaa Selak onnistui huijaamaan kuolemaa putoamalla uskomattomalla onnella erään maanviljelijän heinäsuovaan. 19 muun ihmisen onni ei ollut yhtä suotuisa.
Vuonna 1966 Selak hyppäsi bussiin, joka vain muutaman minuutin ajon jälkeen kolaroi vastaan tulevan auton kanssa ja syöksyi jokeen. Neljä muuta matkustajaa menettivät henkensä, Selak selvisi jälleen pienillä ruhjeilla.
Kolmea vuotta myöhemmin viallinen bensa sytytti Selakin auton tuleen, mutta arvanettekin, että kroatialainen selvisi ulos autostaan juuri ennen räjähdystä.
Vuonna 1995 Selak jäi bussin alle, mutta selvisi tästäkin pienillä mustelmilla.
Vuotta myöhemmin, keväällä 1996, Selak menetti vuoristossa ajaessaan autonsa ohjauksen hallinnan. Auton jo törmättyä ja läväistyä suojakaiteen, Selak onnistui hyppäämään kuskin paikalta rotkon reunalla notkuneeseen puuhun. Hetkeä myöhemmin Selakin auto räjähti 300 metriä hänen alapuolellaan.

Mutta sitten, vuonna 2003, Selakin onni tuntui vihdoin kääntyneen. Hän nettosi Kroatian Lotosta yhteensä yli miljoona dollaria.

– Tiedän, että Jumala on katsonut perääni kaikki nämä vuodet, Selak totesi voittoaan lunastaessaan.
– Monet pitävät minua epäonnekkaana, mutta omasta mielestäni olen koko maailman onnekkain mies.