9 uskomatonta faktaa, joita et tiennyt Lotosta

Julkaistu: 03.11.2016

Loton pitkä historia on äärimmäisen mielenkiintoinen, täynnä uskomattomia, tajunnanräjäyttäviä faktoja ja tositarinoita. Tässä niistä merkittävimmät:

1. Arpajaiset ovat paljon vanhempia kuin luuletkaan

Vaikka kukaan ei ole pystynyt tarkoin määrittelemään milloin lotto sai alkunsa, on selvää, että konsepti ei ole uusi. Varhaisimmat arpajaismuodot tulivat tunnetuiksi muinaisessa Roomassa ja Kiinassa jo vuonna 100 eKr. Arpajaiset ovat olleet osa ihmiskunnan historiaa jo ainakin 2116 vuotta.
2. Sana “lotto” on monikulttuurinen sekoitus
Siitä lähtien kun arpajaiset ovat kehittyneet moderniin, nykyaikaiseen muotoonsa, sana lotto on tullut meille kaikille tutuksi. Sanan on peräisin hollannin kielen sanasta “lot”, joka tarkoittaa kohtaloa. “Lotto” sana itsessään on taas peräisin italian kielestä, sillä ensimmäinen Rooman imperiumin jälkeinen lottoarvonta järjestettiin Milanossa vuonna 1449.

3. Kiinan muuri rakennettiin lottotuloilla

Kenoa, joka oli sekoitus lottoa ja bingoa, pelattiin Han-dynastia-ajan Kiinassa keinona rahoittaa massiivisia rakennushankkeita – mukaan lukien Kiinan muuri. Reilu 20 000 km pitkä Kiinan muuri on tänä päivänä yksi maailman tunnetuimpia nähtävyyksiä.

China great wall of Jingshanling,beijing
Kiinan muuri, Peking

4. Casanova oli suuri Lotto fani

Kaikki tietävät Casanovan rakastaneen naisia, mutta monet eivät tiedä hänen rakastaneen sitäkin enemmän lottoa. Kun hänet karkotettiin Italiasta, hän muutti Pariisiin, jossa hänelle kerrottiin, että jos hän löytäisi tavan kerätä varoja Ranskan hallitukselle hän voittaisi viranomaiset puolelleen. Casanova päättikin mennä Kuningas Ludvig XV:n puheille ja neuvoi häntä perustamaan loton. Ideasta vaikuttuneena Kuningas kävi tuumasta toimeen ja suunnitelma toimi – lottovaroilla vähennettiin Ranskan velkoja. Casanovasta tuli Ranskan loton edunvalvoja ja tämä toi hänelle varallisuutta.

5. British Museum perustettiin lottovaroista

British Museum on yksi maailman vanhimpia ja tunnetuimpia museoita. Sen perustaminen mahdollistettiin myös lottovarojen avulla. Englannin ensimmäinen lotto perustettiin vuonna 1753 museohanke mielessä. Yli 250 vuotta myöhemmin museo saa edelleen rahoitusta Heritage Lottery Fund avustusten muodossa tunnustuksena loton perustamisesta.

The British Museum, LontooThe British Museum, Lontoo

6. 110 yhtäaikaista täysiosumaa
Maailman suurimassa lotossa Powerballissa on useita kierroksia peräkkäin, kun yhtäkään täysiosumaa ei tule. Vuonna 2003 kävi kuitenkin toisin, kun yhdellä arvontakierroksella osui 110 täysiosumaa. Powerball organisaation epäillessä petosta selvisi, että tämän takana oli jotain paljon mielenkiintoisempaa kuin lottopeukalointi – nimittäin kiinalainen onnenkeksi. Kiinalaiset ravintolat olivat tarjoilleet samoja onnenkeksejä ympäri maata ja niihin uskovat lottosivat Powerballissa keksin näyttämät onnennumerot. 89 kuponginhaltijaa voitti 100 000 dollaria ja 21 voitti puoli miljoona dollaria. Tarinan opetus; keksit ovat hyvästä!

7. Maailman suurin omistajaton potti

Kesäkuussa 2012 arvottu yli 67 miljoonan euron arvoinen EuroMillions pääpotti ei koskaan päätynyt omistajalleen, sillä kuponginhaltija ei ilmoittautunut lotto-organisaatiolle. Kuitenkin raha meni hyvään tarkoitukseen, sillä kaikki omistajattomat potit lahjoitetaan useimmiten hyväntekeväisyyteen. Niin tässäkin tapauksessa. Muista sinä kuitenkin aina tarkistaa lottokuponkisi. Kahteen kertaan.

8. Suomalaiset vaurastuvat mieluiten voittamalla lotossa

Investium Oy:n vuonna 2014 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset vaurastuvat mieluiten lottoamalla. Noin tuhannesta tutkimukseen osallistuneesta 28,2% vastasi haluavansa vaurastua mieluiten lottovoiton avulla. Vasta sen jälkeen tulivat säästäminen (22,4%) ja sijoittaminen (21,8%). Suuressa suosiossa eivät olleet periminen (6,3%), rikkaisiin naimisiin meneminen (4,4%), uhkapelaaminen (1,5%) eikä varsinkaan rikoksen tekeminen (1%).
9. Suurin käytetty summa yksittäiseen lottoarvontaan
Vuonna 1992 australialainen matikkanero listasi kaikki mahdolliset numeroyhdistelmät 6/44 lottoa varten. Seitsemästä miljoonasta mahdollisesta numeroyhdistelmästä, hän osti viisi miljoonaa yhden dollarin arvoista lottoriviä. Vaivannäkö ja investointi lopulta kannatti, sillä hän voitti kun voittikin 27 miljoonan dollarin arvoisen pääpotin. Lotto organisaatio harkitsi australialaisen syndikaatin strategian kieltämisen onnistumatta kuitenkaan siinä. Edelleenkin tänä päivänä kyseinen strategia on laillinen. Eikun laskemaan ja lottoamaan!

OLE SINÄKIN OSANA LOTON HISTORIAA, TAVOITTELEMALLA MAAILMAN SUURIMPIA LOTTOPOTTEJA – OSALLISTU RISKITTÖMÄSTI TÄSTÄ: